Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Uitgebreide routebeschrijving van groepsreis door Centraal en Noord Mongolië

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Ulaanbaatar
Zie voor het vluchtschema onder Praktische informatie.

Dag 2 Ulaanbaatar
Vandaag kun je bijkomen van de lange vlucht en rondkijken in Ulaanbaatar, wat rode held betekent. Het is leuk om zo maar wat rond te slenteren en een indruk te krijgen van de stad, waar nog veel herinnert aan de jaren van de Russische overheersing.
> lees meer

Naast de oude flats en de buizen van de stadsverwarming, verrijzen nu ook hele moderne gebouwen. Er zijn een paar interessante musea te bezichtigen, zoals het Zanabazar Museum, het Natuur Historisch - en het Mongools Historisch Museum. Het winterpaleis van Bogd Khan is ook de moeite waard. Bij het Djengis Khan plein vindt je een groot beeld van Djengis Khan, die sinds de onafhankelijkheid van Mongolië als nationale held vereerd wordt.

Dag 3 Ulaanbaatar – Hustai National Park
In de ochtend kunnen we getuige zijn van de gezangen van de monniken van het Gandan klooster. Gandan is één van de weinige kloosters dat de verwoestingen van de Russen heeft overleefd en leidt momenteel veel jonge monniken op in de boeddhistische traditie.
> lees meer

Daarna gaan we de stad uit en rijden door een groen en glooiend landschap naar het Hustai National Park. In dit park leven de wilde Mongoolse Takhi, ofwel de Przewalskipaarden, die met Nederlandse hulp voor uitsterven zijn behoed en nu weer flink in aantal toenemen. Met een beetje geluk zullen we de paarden zien. Onderweg naar onze kampeerplek bezoeken we een gebied met oude grafstenen die herinneren aan de Turkse periode.

Dag 4 Hustai National Park – Gurvanbulag
Een mooie rit door de steppen brengt ons naar Gurvanbulag. In de buurt van het kleine dorp staat een klein toeristen kampje dat door de nomaden wordt gerund. We overnachten hier in de ger, een vilten tent, het onderkomen van de nomaden.

Dag 5 Gurvanbulag
Vandaag heb je de hele dag de gelegenheid om met de manier van leven van de nomaden kennis te maken. De mensen zijn bijzonder gastvrij en vriendelijk.
> lees meer

Je hebt alle tijd om deelgenoot te zijn van hun dagelijkse activiteiten en je in de ger te laten onthalen op de zoute melkthee, de kaasproducten, de gefermenteerde paardenmelk en niet te vergeten, de wodka.’s Avonds kun je meedoen met het traditionele Shagai spel. Een grappig spel dat gespeeld wordt met enkelbotjes van een schaap. We overnachten weer in de ger.

Dag 6 Gurvanbulag – Kharakhorum
Na een paar uur rijden komen we in Kharakhorum, de hoofdstad van Mongolië ten tijde van Djengis Khan. Aan de rand van de stad ligt het goed bewaard gebleven Erdene Zuu klooster.
> lees meer

Dit oudste kloostercomplex van Mongolië wordt omzoomd door 108 stupa's en heeft een aantal hele mooie ruimtes die gewijd zijn aan de drie periodes van het leven van Boeddha. Later op de dag bezoeken we een werkplaats waar je kunt zien hoe wol tot vilt wordt verwerkt. Dit project biedt gehandicapte vrouwen en ouderen een bestaan. We nemen onze intrek in een ger-kamp.

Dag 7 Kharakhorum – Taikhar Rots
Over de steppetrails en af en toe op asfalt rijden we verder naar Tsetserleg, een kleine provincieplaats. Het is de moeite waard om hier het museum te bezoeken, dat gehuisvest is in een oud boeddhistisch klooster, waar ook monniken verblijven.
> lees meer

We vervolgen onze route naar Taikhar Rock, een 16 meter hoog blok graniet, volgens de legende daar door een held neergegooid om een slang te verslaan.  We overnachten in onze tenten op een mooie plek in de buurt van de rots.

Dag 8 Taikhar Rots – Terkhiin Tsagaan Meer
Onderweg naar het meer passeren we de kloof van de rivier Chuluut, een lange canyon met veel basalt. We slaan voor de komende 2 nachten ons kamp op bij het Terkhiin Tsagaan Meer en kunnen genieten van het prachtige uitzicht.
> lees meer

De kleur van het meer kan per dag verschillende keren veranderen en is soms melkachtig wit. Door dit verschijnsel kreeg het meer haar naam: het Grote Witte Meer. Ook het meer kent haar ontstaanslegendes, maar geologisch gezien is het miljoenen jaren geleden gevormd door een vulkaanuitbarsting. Je kunt ’s middags wandelen, zwemmen, paardrijden of eens een beetje luieren en de omgeving op je in laten werken.

Dag 9 Terkhiin Tsagaan Meer en Khorgo krater
Het meer en de krater zijn onderdeel van het Khorgo – Terkhiin Tsagaan National Park. Een wandeling naar de kraterrand van de 100 meter diepe vulkaan en door de lavavelden is een belevenis.
> lees meer

De Siberische lariksen die door de lava heen groeien, geven aan het geheel een sprookjesachtige sfeer. Nadat we zijn teruggekeerd naar ons kamp, kun je de rest van de dag naar eigen inzicht besteden. 

Dag 10 Terkhiin Tsagaan Meer – Tosontsengel
We rijden verder in zuidwestelijke richting en komen na een aantal uren aan in de groene vallei van het plaatsje Tosontsengel. Onderweg brengen we een bezoek aan een nomadenfamilie. We overnachten vandaag in een ger-kamp.

Dag 11 Tosontsengel – Khar Meer
Over de steppe rijden we verder in westelijke richting en komen bij het Khar Meer. Dit prachtige azuurblauwe meer ligt in de uitlopers van het duinengebied van de Bor Khyarin Els en is omgeven door zandduinen en bergen. We slaan hier voor 3 nachten onze tenten op.

Dag 12-13 Khar Meer en Senjit Rots
Vandaag en morgen kun je zwemmen in het meer en wandelen in de mooie zandduinen. Als er in de buurt nomaden met kamelen zijn, kun je misschien ook kameel rijden. In het meer liggen 2 eilandjes, een broedplaats voor verschillende vogelsoorten.
> lees meer

Van het meer is het 40 km. rijden naar Senjit Rock, een gebied met grillig gevormde rotsformaties, die door erosie zijn uitgesleten. Je hebt er een mooi uitzicht op de omgeving.

Dag 14-15 Khar Meer – Sumber Brigade
We rijden in 2 dagen naar het noorden van Mongolië en passeren op de tweede dag de Yamaat Canyon. Onderweg vullen we in het kleine stadje Murun onze voorraad aan. Je kunt hier naar de lokale markt gaan. We kamperen deze dagen weer op mooie plekken.

Dag 16 Sumber Brigade – Tsagaannuur
Je komt steeds meer in een verlaten landschap. In het kleine dorpje Tsagaannuur treffen we de voorbereidingen voor de trekking van de komende dagen. Voor de trekking naar de Tsaatan is een redelijk goede wandelconditie vereist. Als je het fijn vindt om paard te rijden kun je voor de trekking een extra paard huren. Ook zonder paardrijervaring is dit mogelijk, er is altijd iemand bij om het paard te begeleiden. We overnachten in een eenvoudig guesthouse.

Dag 17-18 Trekking naar de westelijke taiga
We laten onze busjes achter en gaan op pad om een bezoek te brengen aan de Tsaatan (letterlijk “rendiermensen”), die in de zeer afgelegen gebieden van de mystieke taiga en de Siberische wouden leven. Als we het geklik van rendierhoeven horen, weten we dat we in de buurt zijn.
> lees meer

Paarden dragen onze bagage en we zullen deze dagen een traject van ongeveer 35 km. afleggen door de weelderige taiga. We zoeken de beste plek om ons kamp op te slaan.

Dag 19-20 Ontmoeting met de Tsaatan
De Tsaatan zullen ons welkom heten in hun tipi, die vergelijkbaar is met de tent van de Indianen van Noord Amerika. We blijven hier 2 dagen om kennis te maken met hun cultuur en unieke manier van leven, die volledig verbonden is met hun rendieren.
> lees meer

Je kunt ook rendier rijden en mogelijk kunnen we deelnemen aan een ritueel van een sjamaan. We overnachten in tipi’s.

Dag 21-22 Trekking naar Tsagaannuur
We lopen terug door de groen beboste bergen met uitzichten op de valleien en komen weer bij Tsagaannuur. We overnachten deze dagen in onze tenten en weer in het guesthouse.

Dag 23 Tsagaannuur – Murun
Terwijl de busjes ons naar Murun brengen, kun je een beetje uitrusten van de trekking en de indrukken van de laatste dagen.
> lees meer

We rijden door het prachtige landschap van de provincie Khuvsgul. We overnachten in een ger-kamp waar je weer eens kunt genieten van de luxe van een douche.

Dag 24 Murun
Het ger-kamp bij Murun ligt in een hele mooie omgeving. Het is heerlijk om hier nog een dag in het steppelandschap te zijn. Je kunt hier wandelen, kanoën, zwemmen en relaxen. We nemen hier ook afscheid van onze crew, die ons de volgende dag gaat verlaten.

Dag 25 Vlucht naar Ulaanbaatar
Een binnenlandse vlucht brengt ons naar Ulaanbaatar. Afhankelijk van het vluchtschema kun je nog iets ondernemen in de stad. We overnachten vandaag en morgen in het al bekende hotel.

Dag 26 Ulaanbaatar
Vandaag heb je alle tijd om de stad verder te verkennen en te doen waar je op dag 2 niet aan toegekomen bent. Het is leuk om 's avonds bij wijze van afscheid naar een muziek- en dansoptreden te gaan, een waar spektakel en zeer de moeite waard.

Dag 27 Vlucht Ulaanbaatar – Amsterdam
We vertrekken vroeg in de ochtend en vliegen met de tijd mee naar Amsterdam.

 

Klik hier voor praktische informatie.