Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Praktische informatie voor groepsreis door Centraal en Noord Mongolië

Data 2020
Vertrek 14 juli, terugkomst 9 augustus. 

Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met Battuta Reizen. Hier kan de reis ook geboekt worden. Kijk op www.battuta-reizen.nl onder Reizen met een gezicht.

De prijs
De prijs voor deze reis bedraagt € 4295,00. 

In dit bedrag is inbegrepen:

 • internationale retourvlucht naar Ulaanbaatar
 • transfer van en naar het vliegveld in Ulaanbaatar en Murun
 • binnenlandse vlucht van Murun naar Ulaanbaatar
 • alle vervoer per 4WD minibus
 • huur van kampeeruitrusting en keukenmateriaal
 • salaris van de kok(s)
 • alle overnachtingen (hotel, tent, ger, guesthouse, tipi)
 • de trekking naar de Tsaatan (paarden en begeleiders)
 • de entree voor de Protected Area
 • entree voor de kloosters
 • alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner) vanaf dag 3 t/m dag 24 en ontbijt op dag 2, 25, 26, 27
 • lokale gids
 • Nederlandse reisbegeleiding

Bijkomende kosten zijn:

 • enkele maaltijden, consumpties, fooien
 • optioneel paard- en kameelrijden 
 • visum (zie hieronder) 
 • persoonlijke uitgaven
 • vaccinatiekosten
 • reis- en annuleringsverzekering

Vluchtschema
Uiterlijk 2 weken voor je vertrek ontvang je het definitieve vluchtschema per e-mail. 

Vervoer
We rijden met sterke 4WD minibussen, die volledig berekend zijn op de trajecten door de steppen en de woestijn. Er gaat een aparte keukenbus mee met alle voorraad, de keukenuitrusting, tafels, krukjes en de kook- en eettent.
De chauffeurs zijn ook goede automonteurs en het is verbazingwekkend hoe ze feilloos de weg weten te vinden in een ongemarkeerde route.

Zwaarte van de reis
Deze reis is bijzonder geschikt voor mensen die van avontuur houden, flexibel zijn en niet opzien tegen kamperen met weinig comfort. We leggen een behoorlijke afstand af, wat de reis intensief maakt. Soms zijn er lange reisdagen. Het merendeel van de route gaat over hobbelige wegen, dwars door steppen en woestijnen. Het komt zelden voor dat we over asfalt rijden. Door deze keuze van het traject komen we in prachtige, ongerepte natuurgebieden en hebben we een grote kans op bijzondere ontmoetingen met de nomaden. Voor de trekking naar de Tsaatan is een redelijk goede wandelconditie vereist. Als het geregend heeft, kan het lopen pittiger zijn, omdat de ondergrond dan natter en moerassiger is. Als je het fijn vindt om paard te rijden, kun je voor de trekking een extra paard huren. In het gebied van de Tsaatan zijn we gemiddeld op een hoogte van 2900 meter, dus daar is het ’s nachts behoorlijk koud.

Maaltijden
Tijdens de reis worden vanaf dag 3 tot en met dag 24 alle maaltijden verzorgd door onze eigen kok(s) of de keuken van de gerkampen. De maaltijden zijn zeer gevarieerd. Voor de overige maaltijden heb je in Ulaanbaatar de keus uit een groot aantal restaurants. Het is handig om voor gezamenlijke uitgaven een pot in te stellen, waar mineraalwater, drankjes, entreegelden en fooien van betaald kunnen worden.

Overnachtingen
Gezien het avontuurlijke karakter van deze reis wordt er veel gekampeerd, in totaal 11 keer. We kamperen op de mooiste plekken in de vrije natuur, waardoor je optimaal kunt genieten van het prachtige landschap en de fantastische sterrenhemel. Er gaan ruime 2-persoons tenten mee en we beschikken over een grote kook- en eettent. Om de omgeving schoon te houden, zetten we op elke plek een toilettent op.    Je kunt je regelmatig wassen in een meer, een riviertje of met water uit onze eigen jerrycans. Omdat de temperatuur op de grote hoogte waar we vaak zijn tot onder het vriespunt kan dalen, is het belangrijk om een warme slaapzak mee te nemen. In de ger slapen we 6 nachten, waarvan 2 bij een nomadenfamilie en 4 in een georganiseerd gerkamp. Daar zijn alle sanitaire voorzieningen weer aanwezig en kun je ook de was laten doen. Voor en na de trekking bivakkeren we in een eenvoudig guesthouse en bij de Tsaatan overnachten we in tipi’s. In Ulaanbaatar zijn we 3 nachten in een goed hotel.

Voor alleenboekers geldt dat je op basis van hetzelfde geslacht een tent, een ger, een tipi en een hotelkamer deelt.

In de gerkampen wordt ernaar gestreefd dat je met 2 personen in de ger kunt zijn, maar soms komt het voor dat je de ger met meerdere personen moet delen.

Geef je er de voorkeur aan om een tent, ger of kamer alleen te hebben, dan bedraagt de toeslag € 400,00. Een 1-persoons ger en tipi kan niet altijd gegarandeerd worden. 

Aantal deelnemers
De grootte van de groep is minimaal 6 en maximaal 12 personen.

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat NA vertrek uit Mongolië nog 6 maanden geldig is.

Visum
Voor Mongolië heb je een visum nodig. Voor Nederlandse reizigers geldt dat je dit visum bij aankomst in Ulaanbaatar kunt regelen. Wij zorgen ervoor dat dit soepel verloopt en zullen je vertellen hoe dit gaat.
Voor Belgische reizigers geldt dat je het visum van te voren moet regelen. Dit kan bij de Mongoolse Ambassade in Brussel of via een visumkantoor.
Het is handig om vooraf al het visumformulier in te vullen. Je kunt dit vinden op de website van de Mongoolse Ambassade in Brussel www.embmongolie.be

Vaccinaties en malariaprofylaxe
Voor Mongolië heb je enkele vaccinaties nodig. Met een volledig vaccinatieschema moet een paar weken voor vertrek begonnen worden. Voor adviezen en je inentingen kun je terecht bij de plaatselijke kantoren van de GGD. Malariaprofylaxe is voor Mongolië niet nodig.

Uitrusting
Neem zo min mogelijk mee en zeker niet meer dan 15 kilo. De busjes hebben een beperkte laadruimte. Je kunt je spullen het beste meenemen in een reistas of rugzak. Het is niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen. Neem kleren mee voor zowel warm als koud weer en ook goede regenkleding. Het is belangrijk om je eigen setje EHBO spullen bij je te hebben. Foto- en filmapparatuur kan op weinig plaatsen opgeladen worden, neem dus extra batterijen of accu’s mee.
Een paklijst wordt apart verstuurd.