Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Uitgebreide routebeschrijving van groepsreis door het Altai gebergte in West Mongolië

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Ulaanbaatar

Dag 2 Ulaanbaatar (1350 m)
Je komt in de ochtend aan in Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Vandaag kun je in je hotel of guesthouse bijkomen van de vlucht en rondkijken in Ulaanbaatar, wat rode held betekent. Het is leuk om zo maar wat rond te slenteren en een indruk te krijgen van de stad, waar nog veel herinnert aan de jaren van de Russische overheersing.
> lees meer

Naast de oude flats en de buizen van de stadsverwarming, verrijzen nu ook hele moderne gebouwen. Er zijn interessante musea te bezichtigen, zoals het Zanabazar Museum, het Natuur Historisch - en het Mongools Historisch Museum. Het winterpaleis van Bogd Khan is ook de moeite waard. Bij het Djengis Khan plein vindt je een groot beeld van Djengis Khan, die sinds de onafhankelijkheid van Mongolië als nationale held vereerd wordt. ’s Avonds kun je naar een leuk traditioneel muziek- en dansoptreden gaan. Je overnacht in een hotel.

Dag 3 Vlucht Ulaanbaatar – Ulgii (1710 m)
Een binnenlandse vlucht brengt je in enkele uren naar het provinciestadje Ulgii, in West Mongolië. Hier ontmoet je de gids, de chauffeur(s) en de kok, die tot en met dag 20 met je meereizen. Je overnacht een paar kilometer buiten de stad in een gerkamp.

Dag 4 Ulgii – Tsambagarav National Park
In ongeveer 5 uur (120 km) rij je naar het Tsambagarav National Park. Het is een mooie route en je kunt de besneeuwde toppen zien van de berg Tsambagarav (4208 m), die als heilig wordt beschouwd. Je overnacht in tenten in de buurt van de nomaden, die je met hun vilten tent, de ger, her en der in de vallei tegenkomt.

Dag 5, 6 Trekking in het Tsambagarav National Park (2200-2600 m)
Vandaag en morgen loop je ruim 5 uur per dag door het prachtige landschap van dit Nationale Park. Je wandelt door valleien die omringd zijn door hoge bergen. Je houdt een rustig tempo aan en hebt genoeg tijd voor pauzes. Je kunt op bezoek gaan bij de nomaden en genieten van hun gastvrijheid, die vaak bekroond word met een rondje wodka.
> lees meer

Onderweg kun je ook op zoek gaan naar de ger van de eagle hunter, die graag vertelt over deze oude jachttraditie. Je overnacht in tenten en de chauffeur(s) en de kok ontmoet je ’s avonds weer.

Dag 7 Tsambagarav N.P. – Ulgii (1710 m)
Weer terug in de busjes, rij je naar Ulgii, waar je in hetzelfde gerkamp overnacht en kunt genieten van faciliteiten als een douche.

Dag 8 Ulgii – Ikh Turgen (2220 m)
Het is goed om vandaag vroeg te vertrekken, want het is een lange reisdag (250 km) naar Ikh Turgen, ongeveer 7 uur rijden. De route is mooi en voert je door een uitgestrekt en glooiend steppe landschap. Je overnacht vandaag en morgen in tenten.

Dag 9 Trekking rondom Bagan Turgen
Vandaag ben je in het meest westelijke gebied van Mongolië, vlakbij de Chinese grens. Om die reden moet je je ook registreren bij een militaire post. Je kunt een mooie wandeling maken in het gebied rondom de berg Bagan Turgen, naar een waterval en oude rotstekeningen.

Dag 10 Trekking van Ikh Turgen naar Zagast Lake (2300 m)
Door een blijvend mooi en wijds berglandschap loop je richting het langgerekte Khoton meer. Je overnacht in de tenten aan de oevers van het Zagast Lake, een uitloper van het Khoton meer.

Dag 11 Trekking van Zagast Lake naar Tsagaan Us Valley
Vanwege de afstand die je vandaag overbrugt, wordt het rijden met het busje en het wandelen met elkaar afgewisseld. Je loopt op enkele kilometers van de Chinese grens langs het uitgestrekte en vis-en vogelrijke Khoton meer en kampeert weer op een mooie plek.

Dag 12 Trekking van Tsagaan Us Valley naar de Bear Valley(2300 m)
Vandaag neem je tijdelijk afscheid van je chauffeur(s), busjes kunnen hier niet verder. Op de avond van dag 19 zul je hen weer terug zien. Je ontmoet je lokale assistenten die je bagage, kampeer- en kookmateriaal, eten en drinken op kamelen en/of paarden laden. Zo begin je aan een achtdaagse trekking zonder volgauto door een prachtig stuk ongerepte natuur van de Altai. Als je in de Bear Valley aankomt sla je voor vandaag en de komende twee dagen je tent op in de buurt van de meanderende rivier.

Dag 13 Bear Vallei rustdag
De Bear vallei is een fantastisch mooie plek om een dag rust te houden. Je kunt luieren of een beetje ronddwalen. De vallei heeft veel te bieden; een liefelijk landschap en mooie omringende bergen. Als je wilt kun je vandaag de kok helpen met het maken van echte Mongoolse maaltijd.

Dag 14 Bear Valley relaxen en optionele wandeling
Deze dag kun je zelf invullen. Als je graag wandelt, zijn de omliggende bergtoppen een klim waard.

Dag 15 Trekking van de Bear Valley naar Khar Salaa (2530 m)
Een pittige wandeling met flink wat stijgen en dalen. Je beklimt de Takhilt pas (3200 m), waar misschien nog sneeuw kan liggen. Het uitzicht is weer prachtig. Je overnacht in je tent in de buurt van een Tuva familie, waar je getuige kunt zijn van hun manier van leven.

Dag 16 Trekking van Khar Salaa naar Altai Tavan Bogd National Park (2600 m)
Je loopt door de vallei van Khar Salaa. Daar zijn honderden oude rotstekeningen te vinden. Deze 3000 jaar oude tekeningen geven je een goed beeld van het vroegere nomadische leven en de cultuur. Je komt langs enkele meren en ziet her en der weer deer stones, die herinneren aan oude beschavingen.
> lees meer

In de buurt van je kampeerplek bij de Tsagaan rivier in het Altai Tavan Bogd National Park, zie je de berg Shiveet Khairkhan (2600 m), een favoriete plek voor steenbokken. Voor de plaatselijke bevolking, de Tuva, is deze berg heilig. Zij beklimmen elk jaar de top om een offer te brengen aan de goden.

Dag 17 Trekking naar Potaniin gletsjer (3100 m)
Je stijgt vandaag enkele honderden meters en laat de Tsagaan rivier en de vallei achter je. Het landschap wordt steeds ruiger en na enkele uren komen de machtige bergen rondom de Potanin gletsjer in zicht. Je slaat je kamp voor vandaag en morgen op aan de voet van de gletsjer, in de buurt van Malchin’s Peak. Je hebt een spectaculair uitzicht op de ijsmassa en de omringende bergen.

Dag 18 Trekking rondom de Potanin gletsjer
Je kunt een wandeling maken langs en eventueel in de gletsjer. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe je conditie is.

Dag 19 Trekking van de Potanin gletsjer naar de Tsagaan rivier
Vandaag loop je hoofdzakelijk naar beneden en zie je algauw weer de melkwitte Tsagaan rivier, die zijn oorsprong vindt in de gletsjer van de Altai Mountains. ’s Avonds neem je afscheid van je lokale assistenten en de lastdieren en ontmoet je de chauffeur(s) weer. Je slaat je laatste kamp op bij de rivier.

Dag 20 Altai Tavan Bogd National Park – Ulgii
Je vertrekt vroeg voor de rit naar Ulgii (250 km, 6 à 7 uur). Het is een zeer afwisselende route. Onderweg zie je oude Turkse begraafplaatsen en deer stones, grafstenen met de afbeelding van herten. In Ulgii slaap je in het al bekende gerkamp, waar een warme douche nu een grote luxe is.

Dag 21 Vlucht Ulgii – Ulaanbaatar
Van Ulgii vlieg je terug naar Ulaanbaatar. Het is weer even wennen om na zoveel dagen ongerepte natuur, stilte en frisse lucht, terug te zijn in een drukke stad. Je slaapt in een hotel of guesthouse.

Dag 22 Ulaanbaatar; optioneel bezoek Hustai National Park
Je hebt vandaag de gelegenheid om die dingen te doen waar je op dag 2 niet aan toegekomen bent. Als je niet in de stad wilt blijven, is er een optioneel bezoek mogelijk aan het Hustai National Park, op ongeveer 100 km rijden van Ulaanbaatar. In dit park leven de wilde Mongoolse Takhi, ofwel de Przewalskipaarden, die met Nederlandse hulp voor uitsterven zijn behoed en nu weer flink in aantal toenemen. ’s Avonds kun je genieten van je laatste Mongoolse maaltijd. Je overnacht in hetzelfde hotel of guesthouse.

Dag 23 Vlucht Ulaanbaatar – Amsterdam
Vroeg in de ochtend word je naar het vliegveld gebracht en vlieg je met de tijd mee terug naar onze westerse wereld.

Klik hier voor praktische informatie.