Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Uitgebreide routebeschrijving van groepsreis zuid Ethiopië

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Addis Abeba
Zie voor de vlucht bij Praktische informatie.We komen na middernacht aan en overnachten in een hotel.

Dag 2 Addis Abeba – Awassa
Door een lieflijk landschap van uitgedoofde vulkanen en enkele meren, gevormd door de Rift Valley, rijden we vandaag naar Awassa. Het levendige stadje ligt aan het gelijknamige meer. We slapen hier in een goed hotel dichtbij het meer.
> lees meer

Het is leuk om onderweg een bezoekje te brengen aan het Lake Ziway. Hier verzamelen zich veel vogelsoorten om een graantje mee te pikken bij de visafslag. Een stukje zuidelijker heb je een goed uitzicht op drie sodameren: Lake Shalla, Abiata en Langano. 

Dag 3 Awassa – Yabello
Verder naar het zuiden door een afwisselend bergachtig landschap. In het dorpje Yabello zijn we in het leefgebied van de islamitische Borana stam. De vrouwen zijn te herkennen aan hun prachtige kleurrijke doeken. De Borana zijn half nomaden en trekken rond met hun dromedarissen. We overnachten hier in een eenvoudig hotel.

Dag 4 Yabello – El Sod – Singing Wells
Vroeg in de ochtend rijden we vanuit Yabello naar het zuiden richting de Keniaanse grens. Hier nemen we een kijkje bij El Sod, een inslagkrater, waar zich op de bodem een zoutmeer heeft gevormd. Het is zwaar werk voor de Borana om het zout uit het meer te halen. Maar het is onontbeerlijk voor de mensen en de dieren en het wordt in de wijde omtrek verhandeld.
> lees meer

Daarna gaan we op bezoek bij een Singing Well. Deze putten zijn soms wel 30 meter diep uitgegraven. De Borana gebruiken het water uit de putten voor hun dieren. De emmers water worden door verschillende mensen onder gezang aan elkaar doorgeven, wat een bijzondere sfeer aan het geheel geeft. Halverwege de middag zijn we weer terug in ons hotelletje in Yabello.

Dag 5 Yabello – Konso
In een paar uur rijden we naar het dorp Konso, genoemd naar de gelijknamige stam. Hier overnachten in een goed hotel. De rode aarde van de bergen rondom Konso bieden een prachtig landschap. Het gebied wordt intensief verbouwd, de Konso stam kent al eeuwen de methode van terrassenbouw. Het landschap van Konso is opgenomen in de wereld erfgoed lijst.
> lees meer

De Konso hebben weer een totaal andere manier om zich te kleden. De vrouwen dragen karakteristieke en kleurrijke wijde rokken en de mannen zijn te herkennen aan hun driekwart broeken en grappige hoeden. Vandaag zijn er verschillende dingen die we kunnen ondernemen. Een bezoek aan de Konso chief is erg leuk, hij kan je veel vertellen over hoe de Konso hun cultuur proberen te  bewaren in een veranderende wereld.
Bij één van de omringende dorpen ligt de grillig gevormde “New York” canyon die in de namiddagzon een prachtige rode gloed heeft. Ook is er vandaag een indrukwekkende en kleurrijke markt van de Konso, een bezoekje waard! 

Dag 6 Konso – Turmi
In de ochtend kunnen we een bezoek brengen aan één van de traditioneel gebouwde Konso dorpen. Hier leven de mensen volgens hun oude tradities en krijg je een goede indruk van hun cultuur. Vervolgens rijden we via Weyto richting Turmi en brengen we indien mogelijk onderweg nog een kort bezoek aan de Erbore stam.
> lees meer

Over stoffige wegen en na talloze rivierbeddingen komen we in Turmi aan, het gebied van de Hamar stam. Hier kamperen we drie nachten op een mooie plek aan de bedding van de Kaske rivier, onder de mangobomen.

Dag 7 en 8 Turmi
Je hebt alle tijd om op je gemak kennis te maken met de vriendelijke Hamar. De vrouwen gaan gekleed in geitenvellen, versierd met metalen ringetjes en kaurischelpen. Ze smeren hun haar in met boter en rode oker en draaien er kleine dreadlocks van. De mannen versieren hun hoofd graag met beschilderde klei.
> lees meer

Je kunt langs de brede rivierbedding wandelen en daar colobusapen en bavianen tegen komen. Als we veel geluk hebben kunnen we getuige zijn van een bulljump, een stieresprong. Een bijzondere ceremonie, waarbij een man die trouwplannen heeft, zich moet bewijzen door over een rij stieren te lopen. Op dag 7 is het markt in Turmi, waar ook veel Hamar uit de omgeving naar toe komen. Het is een belevenis. Allerlei producten, zoals boter en honing, worden daar verkocht en soms geruild. De markt is voor de Hamar de ontmoetingsplek bij uitstek, dus er wordt niet alleen maar handelswaar uitgewisseld.

Dag 9 Turmi – Turkana Meer
Ten zuiden van Turmi ligt het Turkana meer, een immens groot meer, dat voor het grootste deel in Kenia ligt en voor een klein deel in Ethiopië. Hier woont de Dassanetch stam. We maken kennis met hun manier van leven en kamperen vlakbij hun hutten, aan de oever van het meer.

Dag 10 Turkana Meer – Turmi
De Dassanetch leven voornamelijk van de visvangst. We kunnen misschien in alle vroegte meevaren om te helpen hun netten leeg te halen. ‘s Middags rijden we terug naar Turmi en slapen daar weer een nachtje op de campsite.Dag 11 Turmi – Karo Duz
Door een savanneachtig landschap rijden we vandaag naar de Karo stam. De Karo leven vlakbij de grote Omo rivier en zijn goed te herkennen aan hun lichaamsbeschilderingen van witte klei. We kamperen hier in de buurt van het dorpje Duz, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Omo rivier en de groene omgeving.


Dag 12 Karo Duz – Nyangatom
Na Karo Duz steken we de Omo rivier over en komen we in het leefgebied van de Nyangatom stam, waar we onze tenten opslaan. Ook de Nyangatom besteden veel aandacht aan lichaamsversieringen en de vrouwen zijn beroemd vanwege hun uitbundige hoeveelheid kettingen. Zij zijn qua cultuur verbonden met de Dassanetch stam.

Dag 13 Nyangatom – Omo National Park
Naar het Omo National Park is het enkele uren rijden. We kamperen hier 2 nachten. Je kunt hier vandaag wat luieren en genieten van de bushgeluiden en eventueel met een gids een wandeling maken.

Dag 14 Omo National Park
Het Omo National Park is het grootste park in Ethiopië. In alle vroegte gaan we op pad om in de prachtige natuur en uitgestrektheid van het park op zoek te gaan naar de dieren die hier leven. Er zijn o.a. olifanten, giraffen, leeuwen, buffels, hartebeesten, topi’s, zebra’s, kudu’s, apen en veel vogels te vinden.Dag 15 Omo National Park – Tulgit
Het is vandaag niet ver rijden. Aan het eind van de ochtend komen we aan in de nederzetting Tulgit, waar de Suri stam woont. We zoeken een kampeerplek bij de missiepost en slaan hier voor de komende dagen onze tenten op.Dag 16 en 17 Tulgit
De Suri stam leeft deels als nomaden. Zij versieren hun lichaam met tatoeages, sommigen met witte klei. De vrouwen dragen in hun onderlip een kleischotel. We proberen om getuige te kunnen zijn van het beschilderen van elkaars lichaam. Met wat geluk kunnen we het stokvechten meemaken, een spectaculair gebeuren.
> lees meer

Ook laten zij ons zien hoe zij overleven als zij met hun kuddes ver van huis zijn, zij drinken dan het bloed van hun koeien. Verder zullen we een bezoek brengen aan de naburige nederzetting Kibish, waar ook veel Suri wonen. Daarnaast heb je voldoende tijd om op jezelf rond te wandelen en de mensen te ontmoeten.

Dag 18 Tulgit – Mizan Teferi
Vandaag is het een redelijk lange reisdag naar Mizan Teferi. Het is een mooie en afwisselende route. We komen door het weelderig groene Bebeka, de grootste koffieplantage van Ethiopië. Hier wordt één van de beste koffiesoorten ter wereld verbouwd. Mizan is een klein stadje, waar we onze voorraad weer kunnen aanvullen en in een eenvoudig hotel slapen, maar wel met een douche, een luxe na zoveel dagen kamperen.

Dag 19 Mizan Teferi – Chebera Churchura National Park
Als de weg het toelaat, rijden we vandaag via Bonga naar het Chebera Churchura National Park. Zo niet, dan nemen we de route via Jimma. In het Park kamperen we 2 nachten en kunnen we weer genieten van de bush geluiden.

Dag 20 Chebera Churchura National Park
Het Park is relatief nieuw en nog niet zo bekend. De natuur is zeer afwisselend en er leven verschillende diersoorten, zoals olifanten, buffels, nijlpaarden, leeuwen en luipaarden. Ook heeft het een grote vogelrijkdom. Het is spannend om samen met een ranger te voet op zoek te gaan naar de dieren.

Dag 21 Chebera Churchura National Park – Woliso
Van het Park rijden we door het mooie landschap van de Kaffastreek naar Woliso. We komen door het gebied van de Gurage bevolkingsgroep. De Gurage zijn vriendelijke mensen, die o.a. beroemd zijn vanwege hun mooie huttenbouw. We kunnen wellicht een kijkje nemen in zo'n hut. In Woliso overnachten in een mooie lodge, waar op het terrein hutten van verschillende stammen zijn nagebouwd.

Dag 22 Woliso – Addis Abeba – Terugvlucht
In de ochtend kun je nog relaxen in deze mooie omgeving. Daarna rijden we in een paar uur naar Addis Abeba, waar het weer even wennen is aan de hectiek van de grote stad. Je kunt in de middag de stad nog verkennen.
> lees meer

Het Etnologisch Museum geeft o.a. een goed overzicht van de gebruiksvoorwerpen van de talloze bevolkingsgroepen die Ethiopië rijk is en waarvan je er nu heel wat hebt gezien. Je kunt wat ronddwalen op de grootste markt van Afrika, de Mercato, waar van alles te koop is. Er zijn verschillende andere musea, die de moeite waard zijn. In het National Museum kun je Lucy bewonderen, het skelet van een hominide van 3,5 miljoen jaar oud. Ook is het leuk om zomaar wat rond te slenteren, bijvoorbeeld door de Piassa, een levendige wijk met talloze goud en zilverwinkeltjes. Voordat je 's avonds naar het vliegveld wordt gebracht, kun je genieten van een heerlijk Ethiopisch buffet, gecombineerd met een wervelend dansoptreden. 

Dag 23 Aankomst in Amsterdam
In de ochtend kom je aan in Amsterdam en is het weer wennen aan onze westerse wereld.

 

Klik hier voor Praktische informatie.