Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Praktische informatie voor groepsreis zuid Ethiopië

Data
2020: vertrek op 17 december, terugkomst op 8 januari 2021
Je kunt deze reis verlengen met bv. een bezoek aan Harar of Lalibela.

Deze reis wordt uigevoerd in samenwerking met Nunatak en kan geboekt worden via info@nunatak.nl

De prijs

De prijs voor deze reis bedraagt € 3590,00 per persoon
De prijs is onder voorbehoud en berekend op bekend zijnde gegevens in juli 2018

In dit bedrag is ingegrepen:

 • retourvlucht naar Addis Abeba
 • transfer van en naar het vliegveld in Addis Abeba
 • huur van de landcruisers
 • huur van kampeeruitrusting en keukenmateriaal
 • salaris van de kok
 • alle overnachtingen
 • boeking en organisatiekosten
 • Nederlandse reisbegeleiding

Bijkomende kosten zijn:

 • maaltijden, consumpties, fooien, gidsen
  (schatting € 400,00)
 • entree nationale parken
  (schatting € 30,00)
 • persoonlijke uitgaven
 • visum (ongeveer € 50,00)
 • vaccinatiekosten
 • reis –en annulering verzekering

Vluchtschema
Het vluchtschema is 6 weken voor vertrek bekend en wordt per e-mail toegezonden. De keuze van de luchtvaartmaatschappij is afhankelijk van de aansluiting op de data van het programma. 

Vervoer
We reizen met comfortabele 4WD landcruisers. De auto’s zijn in goede staat, dat is vooral in het diepe zuiden, waar de wegen moeilijk begaanbaar zijn, een voorwaarde. De chauffeurs zijn ook automonteurs en inventief in het oplossen van problemen. In elke auto zitten 4 personen (exclusief de chauffeur). Alle persoonlijke bagage en het eten gaat achterin en de kampeeruitrusting en de diesel op het dak.

Zwaarte van de reis
De reis is intensief, er wordt veel gereisd. De wegen zijn vaak moeilijk begaanbaar en stoffig. Je krijgt in een korte tijd veel indrukken te verwerken. Het landschap is buitengewoon prachtig en een kennismaking met de stammen en andere bevolkingsgroepen bijzonder interessant. Je ziet echter ook armoede. Deze reis vraagt om een avontuurlijke en flexibele instelling. Het kan voorkomen dat wegen opeens niet meer begaanbaar zijn, waardoor we de route moeten bijstellen. Reistijden zijn soms langer dan gepland. Ook moet je niet vreemd opkijken als hotels overboekt zijn en we naar iets anders moeten uitwijken. Op sommige plekken is weinig water zodat een douche niet altijd gegarandeerd is. Ook de stroomvoorziening valt nog wel eens uit. Kortom, de charmes van een avontuurlijke reis brengt soms ook ongemak, maar “this is Africa!”

Maaltijden
Tijdens de dagen dat we kamperen wordt er door de kok gekookt. De keukenuitrusting gaat mee en in Addis Abeba wordt heel veel voorraad ingeslagen. Waar mogelijk zullen we onderweg verse groente en fruit kopen. Als we in hotels slapen, eten we meestal in restaurantjes ter plaatse en kun je ook op eigen gelegenheid gaan eten. Het is handig om voor de gezamenlijke maaltijden en alle andere dingen waar iedereen aan deelneemt, een pot in te stellen. Uit deze pot kunnen fooien worden betaald, toegang van nationale parken, excursies, gidsen, e.d.

Overnachtingen
Voor het kamperen gaan er koepeltenten mee. Neem je eigen matje en slaapzak mee. Het zuiden kan flink warm zijn, maar het is niet uitgesloten dat we ook af en toe kou en regen krijgen.

De kwaliteit van de hotels is van eenvoudig (Yabello, Mizan) tot, naar Ethiopische begrippen, goed (Addis Abeba, Awassa, Konso, Woliso).

Voor alleenboekers geldt dat je op basis van hetzelfde geslacht een hotelkamer en een tent deelt. Geef je er de voorkeur aan om een kamer of tent alleen te hebben, dan bedraagt de toeslag € 275,00. 

Aantal deelnemers
De grootte van de groep is minimaal 6 en maximaal 10 personen.

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat NA vertrek uit Ethiopië nog 6 maanden geldig is.

Visum
Het visum is in Nederland verkrijgbaar bij de Ethiopische ambassade in den Haag of bij een visumbureau. Dit visum kan een geldigheidsduur hebben van 1 of 3 maanden.
Je kunt het visum ook bij aankomst in Addis Abeba krijgen bij Immigration op het vliegveld. Ook deze kan een geldigheidsduur van 1 of 3 maanden hebben.

Vaccinaties en malariaprofylaxe
Voor Ethiopië heb je enkele vaccinaties nodig en een malariaprofylaxe. Met een volledig vaccinatieschema moet een paar weken voor vertrek begonnen worden. Voor adviezen en je inentingen kun je terecht bij de plaatselijke kantoren van de GGD.

Uitrusting
Neem zo min mogelijk mee, zeker niet meer dan 15 kilo. De landcruisers hebben beperkte ruimte, omdat er heel veel etensvoorraad mee moet. Je kunt je spullen het beste meenemen in een reistas of rugzak. In verband met het laden in de landcruisers is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen. Neem kleren mee voor warm weer, maar ook iets voor de kou en regen. Het is belangrijk om je eigen setje EHBO spullen bij je te hebben. Foto- en filmapparatuur kan op weinig plaatsen opgeladen worden, neem dus extra batterijen of accu's mee. Een paklijst wordt per e-mail verstuurd.