Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Uitgebreide routebeschrijving van groepsreis noord Ethiopië

Dag 1 Vlucht naar Addis Abeba

Dag 2 Addis Abeba – Debre Markos
's Morgens verlaat je de drukte van Addis Abeba bij de Entoto Hills, de plek waar Addis Abeba ruim honderd jaar geleden is gesticht.
> lees meer

Na een mooi uitzicht over de immense stad rij je de stilte en het liefelijke landschap in van de Amhara regio. De Amharen zijn de op één na grootste bevolkingsgroep van het land. Hun taal, het Amhaars, is de officiële voertaal van Ethiopië. Verkeer kom je op dit traject bijna niet tegen, wel veel lopende mensen en hun vee. Je passeert de spectaculaire kloof van de Blauwe Nijl en overnacht in een hotel in Debre Markos, een kleine en relaxte stad.

Dag 3 Debre Markos – Bahar Dar
Vandaag rij je door naar het noorden en kom je in de middag aan in Bahar Dar, de hoofdstad van de Amhara regio.
> lees meer

De stad ligt aan de oevers van het Tana Meer, het grootste meer van Ethiopië. Je neemt je intrek in een hotel vlak bij het meer en je hebt nog tijd om de stad te verkennen en te genieten van de vele vogels bij het meer.

Dag 4 Bahar Dar
’s Morgens kun je een wandeling maken naar een mooi uitzichtpunt over de watervallen van de Blauwe Nijl. De wandeling en het uitzicht zijn leuk, maar de hoeveelheid water in de watervallen is wel sterk verminderd sinds er een waterkrachtcentrale is gebouwd.
> lees meer

Na de lunch kun je het meer op varen en 1 of  2 oude kloosters bezoeken op het schiereiland van het Tana Meer. De honderden jaren oude kloosters zijn prachtig beschilderd. Als er nog tijd over is, kun je een kijkje nemen bij de plek waar de Blauwe Nijl uit het Tana Meer stroomt.

Dag 5 Bahar Dar – Gondar
Langs de westkant van het meer rij je door een uitgestrekt berglandschap naar Gondar. Gondar was lang geleden de hoofdstad van Ethiopië en heeft nog wel iets van die grandeur overgehouden. In de middag kun je de oude kastelen van koning Fasilades bekijken, die zeer de moeite waard zijn. Je overnacht in een hotel dicht bij de kastelen.

Dag 6 Gondar – Debark
Vroeg in de ochtend kun je de Debre Birhan Selassie kerk bezoeken, die beroemd is om zijn plafondschildering met talloze engelenkopjes. Daarna rij je naar Debark.
> lees meer

Het is leuk om onderweg te stoppen bij een klein dorpje waar nog enkele Falasha wonen, Ethiopische joden. De vrouwen van het dorp verkopen aardewerk en manden. Je ziet vandaag al iets van het ruige Simien gebergte. In Debark kom je vroeg in de middag aan en heb je tijd om het dorp in te gaan. Je overnacht in een eenvoudig hotelletje.

Dag 7, 8, 9, 10 Trekking in de Simien Mountains
Je gaat 4 dagen wandelen in de ruige bergen van het Simien Mountains National Park. Je loopt gemiddeld 5 a 6 uur per dag op hoogtes tot ruim 4000 meter.
> lees meer

Je ziet grote populaties van de inheemse Gelada baviaan. Indrukwekkende apen met prachtige manen, die je heel dicht kunt benaderen. Met wat geluk zie je klipspringers en de grootste gier van Ethiopië, de lammergier.  De uitzichten in het gebergte zijn adembenemend, diepe ravijnen met grillig gevormde pieken. Je kampeert op mooie plekken. De bagage en het eten wordt vervoerd op muilezels. Je hebt een gids mee en een kok. Op het einde van de tiende dag word je weer opgehaald en rij je terug naar Debark, waar je overnacht in het al bekende hotelletje.

Dag 11 Debark - Axum
Vandaag kun je uitrusten van de trekking, want je hebt een lange reisdag naar Axum.
> lees meer

De eerste uren rij je door het bijzondere landschap van de uitlopers van het Simien gebergte. Dan daal je af naar de kloof van de Tekeze rivier en ben je in de regio Tigray. Alles verandert nu: de mensen, de taal, het landschap. Je rijdt over een hoogvlakte naar het legendarische Axum, waar je overnacht in een hotel.

Dag 12 Axum
Axum is voor de Ethiopische Orthodoxe kerk een heilige stad. Alle voormalige koningen en keizers werden er gekroond en men zegt dat de Ark van het Verbond in Axum wordt bewaard.
> lees meer

Ook zijn er volgens de Ethiopische legende overblijfselen van een paleis van de koningin van Sheba. Nog ouder zijn de beroemde stèles, enorme obelisken, die meer dan 30 meter hoog zijn en prachtig bewerkt. Axum heeft veel te bieden en je hebt een hele dag om het te ontdekken.

Dag 13 Axum – Hawzien
Je verlaat Axum en rijdt door de bergen van Adwa naar Hawzien. Onderweg is het de moeite waard om de ruïnes van de voorchristelijke tempel van Yeha te bezoeken.
> lees meer

Via kleine landweggetjes kom je door een verstild landschap van het noordelijke Tigray aan in Hawzien. Hier overnacht je vandaag en de 2 volgende dagen in een eenvoudig hotel.

Dag 14, 15, 16 Zwerven langs mooi gelegen rotskerken en rijden naar Alamata
Tigray is een waar openluchtmuseum als het gaat om oude kerkjes en kloosters die in de rotsen zijn uitgehouwen. Er zijn meer dan 120 van die verborgen oudheden in noord Ethiopië.
> lees meer

Het gebied wordt weinig bezocht door toeristen en ademt een serene en authentieke sfeer. Je hebt hier twee en een halve dag om de mooiste kerkjes te bezoeken, te wandelen en stukken te rijden. Je kunt met je gids bespreken naar welke kerkjes je gaat. Dit zal mede afhangen van je conditie en of je wel of geen hoogtevrees hebt. In de middag van dag 16 rij je via Mekele naar Alamata, waar je overnacht in een eenvoudig hotel.

Dag 17,18, 19 Lalibela
Op dag 17 rij je van Alamata naar Lalibela, waar je voor vandaag en de komende 2 dagen je intrek neemt in een goed hotel. Lalibela is een bijzonder dorp en wordt vanwege de 11 uit rotsen gehakte kerken ook wel het achtste wereldwonder genoemd.
> lees meer

De kerken hebben een mystieke sfeer en sommige zijn door onderaardse tunnels met elkaar verbonden. Volgens de Ethiopische legende zijn de kerken gebouwd met de hulp van engelen. Het relatief kleine dorp ziet er soms uit als een Bijbels tafereel met de gelovigen in hun witte gewaden die in en rondom de kerken hun geloof belijden. Je hebt 2 volle dagen om Lalibela te ontdekken.

 

Dag 20, 21 Lalibela – Dessie - Ankober
Via een mooie route rij je op dag 20 naar Dessie, een druk plaatsje op een knooppunt van wegen. In Dessie overnacht je in een hotel. De volgende dag kom je aan in Ankober, eens de hoofdstad van Ethiopië. Hier overnacht je in het voormalige paleis van keizer Menelik. Je hebt er een prachtig uitzicht op de bergen van de Rift Valley.

Dag 22 Ankober - Addis Abeba en terugvlucht
's Morgens heb je gelegenheid om in de omgeving te wandelen. Daarna rij je in een paar uur naar Addis Abeba, waar je nog tijd hebt om een markt, museum e.d. te bezoeken en souvenirs te kopen. Voordat je ’s avonds vertrekt naar het vliegveld kun je genieten van een heerlijk Ethiopisch buffet, gecombineerd met muziek en een wervelend dansoptreden.

 

Klik hier voor Praktische informatie.