Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Praktische informatie voor groepsreis noord Ethiopië

Algemene prakische informatie:

Beste reistijd
De beste reistijd voor een reis door het noorden is vanaf half september tot en met januari.

Werkwijze voor deze groepsreis voor een zelf samengesteld groepje
In overleg kan deze groepsreis nog worden aangepast en evt. uitgebreid worden naar het zuiden of naar het oosten. We kunnen dit doen per e-mail of in een persoonlijk gesprek. Ik adviseer je daarna een reisorganisatie in Ethiopie waar ik goede contacten mee heb. Hier kun je de reis boeken en betalen. Ik zorg voor een goed draaiboek, zodat je optimaal van de reis kunt genieten. Voor mijn werk heb ik een uurtarief van € 50,00.

De prijs
De prijs voor deze reis is op aanvraag.

Normaliter is in de prijs inbegrepen:

 • transfer van en naar het vliegveld in Addis Abeba
 • huur van het vervoer tijdens de reis
 • huur van kampeeruitrusting en keukenmateriaal
 • alle overnachtingen
 • de volledige trekking in het Simien gebergte, inclusief gids, scout, kok, pakpaarden

Bijkomende kosten zijn:

 • internationale vlucht
 • maaltijden, consumpties, fooien, gidsen voor de excursies
  € 400,00
 • entree nationaal park, kerken, excursies
  € 100,00
 • schatting persoonlijke uitgaven
  € 100,00
 • visum
 • vaccinatiekosten
 • reis –en annulering verzekering

Vlucht
De vlucht moet je zelf regelen. Ik kan je daarin wel adviseren.

Vervoer
Je reist met een goede minibus of landcruiser. De chauffeur is ook automonteur en inventief in het oplossen van problemen. De bagage gaat zoveel mogelijk op het dak en de voorraad eten in de minibus of landcruiser.

Zwaarte van de reis
De reis is intensief, er wordt veel gereisd en ook gewandeld. De wegen zijn af en toe moeilijk begaanbaar en stoffig. Je krijgt in een korte tijd veel indrukken te verwerken. Het landschap is buitengewoon prachtig en een kennismaking met de bevolking en de cultuur bijzonder interessant. Je ziet echter ook armoede. Deze reis vraagt om een flexibele instelling. Het kan voorkomen dat wegen opeens niet meer begaanbaar zijn, waardoor de route moet worden bijgesteld. Reistijden zijn soms langer dan gepland. Ook moet je niet vreemd opkijken als hotels overboekt zijn en je naar iets anders moet uitwijken. Op sommige plekken is weinig water zodat een douche niet altijd gegarandeerd is. Ook de stroomvoorziening valt nog wel eens uit. Kortom, de charmes van een avontuurlijke reis brengt soms ook ongemak, maar “this is Africa!”

Maaltijden
Tijdens de dagen dat je kampeert wordt er door de kok gekookt. Als je in hotels slaapt, kun je in lokale restaurantjes eten. Als groep is het handig om voor de gezamenlijke maaltijden en alle andere dingen waar iedereen aan deelneemt, een pot in te stellen. Uit deze pot kunnen fooien worden betaald, toegang van het nationale park, excursies, gidsen, e.d.

Overnachtingen
Voor het kamperen gaan er koepeltenten mee. Voor de mensen die alleen boeken, is er een eigen tent. Matjes gaan ook mee, dus je hoeft alleen je eigen slaapzak mee te nemen. Het noorden kan overdag flink warm zijn, maar ’s avonds koelt het af. Het is niet uitgesloten dat je ook af en toe regen krijgt. Kou is vooral te verwachten in het Simien gebergte, het kan tot het vriespunt worden. Hou daar dus rekening mee met de keuze van je slaapzak.

De kwaliteit van de hotels is van eenvoudig (Debre Markos, Debark, Axum, Hawzien, Alamata, Dessie) tot, naar Ethiopische begrippen, goed (Addis Abeba, Bahar Dar, Gondar, Lalibela, Ankober).

Voor alleenboekers geldt dat je op basis van hetzelfde geslacht een kamer en een tent deelt. Geef je er de voorkeur aan om een kamer of tent alleen te hebben, dan bedraagt de toeslag € 200,00.

Aantal deelnemers
De grootte van de groep is in overleg. 

Paspoort
Je hebt een paspoort nodig dat NA vertrek uit Ethiopië nog 6 maanden geldig is.

Visum
Het visum is in Nederland verkrijgbaar bij de Ethiopische ambassade in den Haag of bij een visumbureau. Dit visum kan een geldigheidsduur hebben van 1 of 3 maanden.
Je kunt het visum ook bij aankomst in Addis Abeba krijgen bij Immigration op het vliegveld. Ook deze kan een geldigheidsduur van 1 of 3 maanden hebben.

Vaccinaties en malariaprofylaxe
Voor Ethiopie heb je enkele vaccinaties nodig en een malariaprofylaxe. Met een volledig vaccinatieschema moet een paar weken voor vertrek begonnen worden. Voor adviezen en je inentingen kun je terecht bij de plaatselijke kantoren van de GGD.

Uitrusting
Neem zo min mogelijk mee en zeker niet meer dan 15 kilo. Er is in de auto's ook ruimte nodig voor de kampeeruitrusting en het eten. Je kunt je spullen het beste meenemen in een reistas of rugzak. Het is niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen. Neem kleren mee voor warm weer, maar ook iets voor de kou en regen. Het is belangrijk om je eigen setje EHBO spullen bij je te hebben. Foto- en filmapparatuur kan op weinig plaatsen opgeladen worden, neem dus extra batterijen of accu's mee. Een paklijst wordt per e-mail verstuurd.