Ethiopië

Jordanië

Mongolië

Uitgebreide routebeschrijving van groepsreis Danakil woestijn en noord Ethiopië

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Addis Abeba
Na aankomst heb je een transfer naar het hotel.

Dag 2 Addis Abeba – Awash
Na een rustige start rijden we naar het oosten. Het landschap is weids en vulkanisch. In het kleine stadje Awash, genoemd naar de imposante Awash rivier, overnachten we in een hotel.

Dag 3 en 4 Awash – Bilen
Op dag 3 brengen we 's morgens enkele uren een bezoek aan het Awash park, waar we verschillende diersoorten kunnen zien. Daarna vervolgen we onze weg richting Djibouti en nemen onze intrek in een leuke lodge. Het is een prachtige plek, waar ook hotsprings zijn en een zwembad. Soms hoor je hier 's avonds de geluiden van rondtrekkende leeuwen. De volgende dag gaan we op bezoek bij een Afar familie. Zij wonen in prachtige rieten hutten, volledig aangepast aan de omgeving. De Afar zijn nomadisch en leven met hun kamelen, die we vandaag zeker zullen zien.

Dag 5 Bilen – Loggia
Vandaag krijgen we al meer een woestijngevoel. Het landschap wordt nu steeds droger en weidser. We rijden naar het dorpje Loggia, waar we overnachten in een eenvoudig hotel.

Dag 6 Loggia – Lake Afdera
De weg van Loggia naar het Lake Afdera is goed geasfalteerd en de omgeving is prachtig. We kamperen aan het meer en zien hoe de zoutwinning hier via waterverdamping in bassins verloopt. Het meer heeft een heel hoog zoutgehalte en je kunt er heerlijk in drijven.
> lees meer

Vandaag ontmoeten we ook de kok en de gids die vanuit het noorden van Ethiopie naar ons toe zijn gereden met de keukenauto en ons eten en kampeermateriaal hebben meegenomen.

 

Dag 7 Lake Afdera - Ertale krater
De weg naar de krater gaat door een groot lavaveld. De Ertale, wat rokende berg betekent, is een actieve vulkaan, waar je goed ziet hoe de krachten van de aarde werkzaam zijn. Momenteel doet de krater zijn naam meer aan, want er is meer rookontwikkeling, wat het uitzicht op het lavameer kan belemmeren. Maar met wat geluk zien we de spectaculaire uitbarstingen van de vurige massa in het lavameer.
> lees meer

In gezelschap van bewaking, gidsen en kamelen beklimmen we halverwege de middag in ongeveer 1 uur de krater en lopen door verschillende lava formaties. We overnachten op de rand van de krater in open stenen hutjes en gaan kijken wat zich daar in de diepte in het lavameer van de vulkaan afspeelt. Lavameren in vulkanen zijn zeldzaam, er zijn er maar zes in de wereld. We lopen over enorme gestolde lavavelden met prachtige vormen.

Dag 8 Ertale krater – Ahmed Ela
Na zonsopgang dalen we van de krater af. We rijden daarna door een gebied met veel stuifzand naar het dorpje Ahmed Ela, waar we onze intrek nemen in een zeer eenvoudig onderkomen van stokken en een golfplaten dakje. In Ahmed Ela zien we kamelen karavanen voorbij trekken. Zij vervoeren de enorme blokken zout die in de omgeving worden uitgehakt.

Dag 9 en 10 Dallol gebied - Lake Asale - Berhale - Hawzien
We zijn 2 dagen in het gebied van Dallol, waar je een van de meest bizarre landschappen ter wereld aantreft. Zwavel, ijzeroxide, zout en andere mineralen hebben hier grillige witte, groene, rode, oranje en okergele formaties gevormd.
> lees meer

Overal hoor je water en gassen borrelen tussen de felgekleurde structuren. In dit gebied zijn ook enorme zoutvlaktes en een zoutcanyon. We zien de Tigray en Afar bevolking bezig om het zout in grote blokken uit te hakken en op de kamelen te  laden. Vanwege de hitte een heel zwaar karwei. Tegen de middag op dag 10 verlaten we Dallol en rijden we naar het dorpje Berhale. Hier overnachten de karavanen en wordt het zout opgeslagen. Na de lunch verlaten we het Danakil gebied en rijden we naar Hawzien, de "bewoonde" wereld weer in. We overnachten op dag 9 in ons zeer eenvoudige onderkomen in Ahmed Ela en op dag 10 in een hotel in Hawzien.

Dag 11 en 12 Hawzien, Gheralta gebied
Hawzien is een klein dorpje, gelegen in het Gheralta gebergte. Hier kun je heerlijk bijkomen van alle ervaringen in de Danakil. Het gebied is een waar openluchtmuseum als het gaat om oude kerkjes en kloosters die in de rotsen zijn uitgehouwen. Er zijn meer dan 120 van die verborgen oudheden in noord Ethiopië. Het gebied wordt weinig bezocht door toeristen en ademt een serene en authentieke sfeer.
> lees meer

We hebben twee dagen om de mooiste kloosters te bezoeken, te wandelen en stukken te rijden. Afhankelijk van de toestand van de onverharde wegen en onze fysieke conditie zullen we kiezen welke kerkjes voor ons toegankelijk zijn. 

Dag 13 Hawzien - Alamata
Onderweg naar Alamata kunnen we nog 2 rotskerkjes bezichtigen. In Mekele, de hoofdstad van de provincie Tigray, houden we even pauze voor lunch en de noodzakelijke pinautomaat. Vervolgens rijden we door naar Alamata, waar we overnachten in een hotel.

Dag 14 Alamata – Lalibela
Vandaag is het een redelijk lange reisdag naar Lalibela. Maar weer is het landschap mooi en is er onderweg genoeg te zien. We overnachten vandaag en morgen in een goed hotel.

Dag 15 Lalibela
Lalibela is een bijzonder dorp en wordt vanwege de 11 uit rotsen gehakte kerken ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Volgens de Ethiopische legende zijn de kerken dan ook gebouwd met hulp van de engelen. De kerken hebben een mystieke sfeer en sommige zijn door onderaardse tunnels met elkaar verbonden. Je hebt een hele dag om ze te bekijken.

Dag 16 Lalibela – Tesfa trekking
Vanuit Lalibela rijden we een klein stukje naar het zuiden, waar een prachtig ruig berggebied is. Hier zijn door de plaatselijke bevolking wandelingen uitgezet en slaap je in eenvoudige maar zeer ruime hutten. Zo profiteren de lokale mensen ook van het toerisme. Vandaag lopen we al enkele uren langs de kliffen, met mooie vergezichten.

Dag 17 en 18 Tesfa trekking
We hebben twee volle dagen om in het gebied te wandelen. Onze bagage wordt vervoerd door paarden of ezels. Er is een grote kans dat we onderweg de inheemse Gelada bavianen tegen komen, een beschermde diersoort. De uitzichten zijn fantastisch, vooral vanaf de hutten.

Dag 19 Tesfa trekking – Lalibela
In de ochtend lopen we nog een paar uur om uit te komen bij de weg, waar we worden opgehaald en terugrijden naar Lalibela. We overnachten hier weer in het ons bekende hotel.

Dag 20 Vlucht Lalibela – Addis Abeba
Een binnenlandse vlucht brengt ons vandaag terug naar Addis Abeba. Het is even wennen om na zoveel natuur en stilte in de hectiek van Addis Abeba terug te zijn. We overnachten in het ons bekende hotel.

Dag 21 Addis Abeba en nachtvlucht Amsterdam
In de stad is er nog veel te ontdekken aan musea en markten. Ook kun je in Addis Abeba heel goed souvenirs kopen. Voordat je ’s avonds naar het vliegveld wordt gebracht, kun je genieten van een heerlijk Ethiopisch buffet, gecombineerd met muziek en een wervelend dansoptreden.

Dag 22 Aankomst in Amsterdam

Klik hier voor praktische informatie.

 

 

 

 

Foto's: Achilli Family, Henk BogaardPierre C.Stefan Gara, Ruth LathleanIndrik MyneurTerri O'Sullivan